yin yang

YIN YANG RAVNOTEŽA

Yin – Yang djeluju kao dvije suprotne sile no u biti stvaraju ravnotežu. Jedno ne postoji bez drugoga što znači da dobro i zlo ne postoje jedno bez drugog. Kako znati što je dobro ako ne znate što nije i obrnuto? Ako postoji samo dobro nemoguće je znati što je ono što nije dobro, točnije – zlo. Zanimljivo je da postoje teorije da se može spoznavati samo dobro ili samo zlo odvojeno jedno od drugoga. U praksi, točnije u samom životu je dokazano da to ne može biti tako. Na ovu temu su razvijane mnoge filozofske hipoteze.
Yin I Yang, crno i bijelo, dobro i zlo, pojam koji objašanjava ravnotežu između dobra i zla. Kako se s astrološke strane gleda na to? Zemljani i vodeni znakovi imaju Yin kvalitetu koja se opisuje kao negativna, ženska, pasivna energija, a vatreni i zračni pripadaju yang kvaliteti koja se smatra pozitivnom, muškom, aktivnom energijom. Naučite uravnotežiti svaki znak.Svaki znak ima svoje slabosti i snage, mane i vrline, svoje plemenite i sebične strane. Umjetnost življenja upravo je u našoj sposobnosti da plešemo ples života balansirajući između suprotnosti da bismo pronašli ravnotežu. U vječnom kretanju ritma prirode moguće je pronaći središte u kojemu vlada potpuni mir.

Primjer vodenog Yina
Rak, Ribe, Škorpion
Jin kvaliteta vaše životne energije proizlazi iz njezine intuitivnosti i osjećajnosti. Poseban senzibilitet prema skrivenim tokovima osjećaja, raspoloženja i unutarnjih stanja čini vas ponekad ranjivima, no ipak sposobnima za veliko suosjećanje i duboko razumijevanje. U potrebi da izgradite emotivnu sigurnost i zaštitite se od mogućih emotivnih povreda možete narušiti ravnotežu osjećajima ljubomore, emotivnim ucjenama ili bijegom u svijet mašte. Skloni ste se vezati uz ljude i navike jer vam to daje privid sigurnosti te pokušavate kontrolirati situacije kako biste se zaštitili.
Doći ćete u ravnotežu kad otvorite srce spremni na rizike i kad shvatite da je bezuvjetna ljubav najjači štit. Vaše srce je hrabro i snažno, vaša intuicija uvijek vam pokazuje pravi put, samo morate naučiti čuti njezin glas. Vaši su osjećaji plemeniti, ne dopustite da ih zasjene strahovi. Skladni ples jina i janga u vašem biću odlično se izražava putem kreativnih aktivnosti. To mogu biti riječi, glazba, boje, kuhanje, životinje, djeca. Budući da vas ne plaši kaos svijeta osjećaja, iz bogatih i toplih voda svojeg unutarnjeg svijeta izronite bisere i koralje kojima ćete uresiti život.

Primjer zemljanog Yina
Bik, Djevica i Jarac 
Ne volite suprotnosti, volite se smireno i staloženo pozicionirati kako biste imali što bolji uvid u situaciju prije nego što počnete djelovati. Ta odmjerenost i staloženost jedan je od razloga zašto se vaš znak smatra pasivnim. Postoje razdoblja i situacije kad vas obuzima tromost, lijenost, nemotiviranost ili depresija. Skloni ste zadržavati stvari, navike, energije i ljude. Teško puštate ono što vam je poznato, sigurno, ne volite promjene. Mogu vas ljutiti kaotične situacije, koje vas dovode do pretjerane kritičnosti ili strogosti u pokušaju da uvedete red i nametnete pravila.
Do središta kruga u kojemu je potpuni mir dok se oko njega sve vrti i mijenja doći ćete ako spoznate da je život opipljiv i čvrst, pouzdan i stalan usred neprekidne promjene. Temeljne životne potrebe poput hrane, topline, ljubavi, sigurnosti, uvijek u svojoj biti ostaju iste. Imajte više povjerenja u život koji će vam uvijek otvoriti nova vrata. Pronađite red u svojim mislima umjesto da inzistirate na vanjskom redu. Pustite energije svojeg života da teku jer je to jedini način da se vrate i donesu ono što želite.

S astrološke strane gledano i s bilo koje strane u životu trebamo naći balans između pozitivne i negativne energije. To znači da prihvaćamo neželjene promjene bez straha i pribrano, jer ne smijemo zaboraviti da ravnoteža postoji – kao vaga, koja će pretegnuti u jednom trenutku na jednu, ali ubrzo zatim na drugu stranu. Dvije strane, dva pravca u životu: yin i yang.

Ana Vukić