četvorka pehara

Kako se riješiti apatije

“Apatija ili ravnodušnost je odsutnost ili potiskivanje entuzijazma, uzbuđenja, strasti i inspiracije. Iako se na apatiju gleda kao na nedostatak emocija, ona je sve samo ne to. Ljudi, koji su apatični, imaju puno emocija. Samo što su rano u životu naučili da emocije (i pozitivne i negativne) ne vrijede i nisu u redu i kao rezultat; odbacili su cijelu svoju emocionalnu stranu. U potpunosti su se odrekli, potisnuli i zanijekali svoje emocionalno ja.”
Ovo je definicija guru učitelja.
Jednom kad vas zahvati, nije se jednostavno iz nje izvući, međutim, načini postoje ako ste imalo voljni pokušati izići iz stanja apatije. Apatija je uzrok anksioznih poremećaja, depresije i mnogih drugih neželjenih stanja. Mada u biti nema direktne veze s godinama osobe koja je zapala u jedno ovakvo stanje, znanstvene statistike pokazuju da u velikom postotku zahvaća mlade ljude, počevši od tinejdžera do otprilike tridesetih godina života – što je porazno, jer se mladi tako okreću brzim, a štetnim rješenjima: droga, alkohol, itd…

Nekoliko jednostavnih primjera:
1. Početi možete s popisom stvari koje vas raduju ili su vas nekad radovale, predstavljale vam zadovoljstvo. Uvijek je lakše pismeno izraziti riječima emocije nego ih vrtjeti po mozgu u krug. Kad napismeno imate takav popis, tada stvarate, za početak, red i preuzimate prvi korak kontrole nad vlastitom zamrlošću.
2. Ne poričite negativne emocije, prihvatite ih, kratko promotrite, a zatim se potrudite da im nađete pozitivne suprotnosti – bez obzira na to što to trenutno ne osjećate. Možete se ugledati na nekoga tko se čini da pršti entuzijazmom, tek zbog inspiracije.
3. Ne čitajte knjige, ne gledajte filmove koji opisuju i prikazuju negativne i loše stvari u životu. Zašto? Time se samo tješite da je nekome još gore ili isto kao vama. To nije nikakva utjeha već još dublje ukopavanje.
4. Klonite se rutine, mijenjajte svakodnevne navike pomalo. Ovo je najteži dio, jer apatija i rutina su usko vezane.
5. Ne očekujte brze rezultate ako ste već dugo u stanju bezvoljnosti ili apatije. Strpljenje i volja da napustite začarani krug je na prvom mjestu.
6. “Nemam volje nizašto. Ništa me ne zanima.” – reći će apatična osoba. Potisnute emocije koje vuku korijen iz djetinjstva opet su na djelu kroz ovakve riječi i vjeru u njih. Naravno da nemate ako se ne pomičete s mjesta. No ako želite promjenu, onda ćete pronaći tu volju u sebi, jer je definitivno imate samo što ste je pokopali u sebi. Iskopajte je!

Apatija u tarot kartama:

U tarotu četvorka pehara je karta koja označava emocionalnu distanciranost te se često povezuje s apatijom. Otvorena u kombinaciji s drugim kartama najčešće je znak nepoduzetnosti, mentalne, fizičke i duhovne lijenosti, te signala da se osoba pokrene. 4 pehara daju znak da neće i ne može doći do realizacije željenog ako ostajemo u stanju mrtvila ili apatije. Divinacija iz tarot karata točno predviđa i daje savjete za ovaj problem.

Ako ne poduzimate ništa onda naprosto ne želite napustiti tu zonu neugode. Tad ostanite u njoj. Ipak… Ne želite zar provesti život nesretni?