eteleni tarot

TAROT MAJSTORI

NAJBOLJI POZNATI TAROT MAJSTORI KROZ POVIJEST

tarot madam lenormand
Madam Lenormand

Marie Anne Adelaide Lenormand ili poznatije Madam Lenormand je bila poznata vidovnjakinja i tarot majstor. Žena zagonetna o čijem se životu zna i mnogo i malo u isto vrijeme. Mnogim poznatim osobama u svoje vrijeme je izrekla točna proricanja kao što su Alksandar prvi, Robespierru, carici Žozefini, itd…

Lenormand karte, nastale su 1828. godine prema uputama Marie Anne Lenormand. Tada su postojale 52 karte, a oko 1840. godine njihov broj je smanjen na 36. Pretpostavlja se da je to učinila upravo Marie Anne Lenormand, žena nadprirodnog dara i sposobnosti, duboke intuicije i poznavanja o psihologije čovjeka.

levi tarot
Eliphas Levi

Eliphas Levi bio je francuski okultist i pisac te tarot majstor i izučavatelj tarot karata. Njegova najpoznatija knjiga je “Dogma i ritual visoke magije” koja će utjecati na mnoge okultiste poslije, kao što je, na primjer, Aleister Crowley. Ostale knjige su također veliki iskorak za magijsku popularnost, a nazivi su im “Priče i slike”, “Znanost duša”, te njegova posljednja knjiga “Velika tajna – razotkrivanje okultizma”. Poznata je njegova izjava: “TAROT je knjiga koja obuhvaća sve znanosti, dok njene beskrajne kombinacije mogu riješiti sve probleme; knjiga koja govori izazivanjem asocijacija; inspirira i kontrolira sva moguća shvaćanja; majstorsko djelo, možda, ljudski um i nesumnjivo jedno od najsavršenijih stvari koju nam je antika ostavila u naslijeđe.

crawley thoth tarot
Aleister Crawley

Aleister Crawley poznati mag i okultist već se u mladosti posvetio izučavanju okultnog, drevnim mističnim knjigama, osobito Kabali na kojoj je i zasnovan njegov špil tarot karata THOTH TAROT, čiji su simboli izrađivani, ni manje ni više, već 40 godina. Tolika posvećenost, perfekcionizam te ljubav za tarot nije prije njega znana. Mnogi su ga u njegovo doba prozivali sotonistom i luđakom upravo zbog njegove potpune predanosti magiji i mističnom što svijet nije shvaćao. Tot tarot je jedan od najzahtjevnijih karata tarota i doista su potrebni vrhunski tarot majstori da bi ga se znalo tumačiti.

eteilin tarot
Etteilla

Široka upotreba za tumačenje i proricanje tarot karata među okultistima, tarot majstorima, započinje tek od kraja 18. stoljeća, kada ih je švicarski pastor Antoine Court de Gebelin promovirao kao sredstvo za proricanje, pri spoznaji da tarot karte sadržavaju ključ za drevno i mistično egipatsko znanje koje je svijetu obznanio bog Thoth, čime je otvorio put okultnom, ezoterijskom i divinacijskim tarotu.Istovremeno, Jean-Baptiste Alliette, poznatiji kao Etteilla objavio je 1770. godine djelo o proricateljskom značenju tarot karata i popularizirao tarot za divinacijske svrhe. Smatrao je da tarot potječe iz drevne hijeroglifske egipatske Knjige Thothova. Zaslužan je i za razjašnjenje simbola svih 78 karata koje danas možemo držati u rukama.Tarot karte koje je on osmislio naširoko su u upotrebi: Egipatski ciganski tarot.