snovi tumačenje

SNOVI TUMAČENJE

U novije vrijeme, Sigmund Freud, u svojoj knjizi ‘Tumačenje snova’ piše da su iskustva i potisnute želje osobe tijekom dana pohranjeni u njegovoj podsvijesti. Budući da podsvijest i dalje funkcionira tijekom sna, ono predstavlja ista iskustva i želje u obliku simbola u snovima. Na primjer, ako osoba ima jaku seksualnu želju, on vidi ritmičke aktivnosti kao što su ples, jahanje, penjanje gore-dole po stepenicama itd., što su u snovima simboli spolnog odnosa.

Freud je dao veću važnost seksualnom sadržaju snova. Duge vitke predmete poput štapa, noža, stupova, slavina itd. predstavljaju muške genitalije, a šuplji predmeti poput plovila, vaze, špilje, jame predstavljaju ženske genitalije.

Carl Jung povezuje snove s različitim tipovima osobnosti koje on naziva ‘arhetipovi’. Ti arhetipovi se pojavljuju kao različite osobe ili slike u snovima. Na primjer, muškarac u sebi ima neke ženske osobnosti koje se u snovima pojavljuju u obliku žena. Nevina i čista iskrenost muškarca se u snovima pojavljuje kao dijete. Njegov učitelj ili otac koji mu pomaže će se pojaviti kao ‘mudri starac’ koji mu daje smjernice u snu. Negativni aspekti kao slabost i strah se pojavljuju kao zastrašujuće pojave u snovima. Razumijevanjem ovih arhetipova, sanjar može razumjeti njegovu osobnost bolje i može riješiti sve poremećaje u svojoj osobnosti.

Alfred Adler ne vjeruje da snovi premošćuju jaz između podsvijesti i svijesti. On vjeruje da su snovi aparati za rješavanje problema. Kad su snovi doneseni u svijest i tumačeni ispravno, oni nam pomažu da razumijemo naše probleme u životu kada smo budni i nude nam rješenja za rješavanje tih problema.

Calvin Hall kaže da bi snovi trebali biti smatrani kognitivnim procesom (proces učenja). Hall je smatrao da je san samo misao ili slijed misli koje su se dogodile tijekom spavanja i da su slike iz snova vizualni prikazi osobnog shvaćanja.

Zašto?

Postoje dva razloga snova. Jedan razlog je psihološke i fiziološke promjene koje se događaju u našem tijelu. Na primjer, ako se bojimo nekog problema, sanjamo da nas proganja nepoznati lik. Na isti način, ako je naš mokraćni mjehur pun tijekom noći, sanjamo zahode.

Drugi razlog zašto sanjamo je naše astralno putovanje. Kad idemo spavati, tijelo se počinje opuštati i nakon nekog vremena, astralno tijelo se polako odiže od fizičkog. Astralno tijelo možemo zamisliti da ima isti oblik kao fizičko tijelo, ali s manje molekula i manje gustoće. Ovo astralno tijelo je ugrađeno u fizičko. Tijekom noći kada fizičko tijelo spava, astralno tijelo izlazi i lebdi kao pero u zraku.

Astralno tijelo može ići na bilo koje mjesto brzinom svjetlosti. Može ići duboko u more i letjeti visoko na nebu. Može ići na druge planete i galaksije u svemiru. Kada astralno tijelo putuje ovako, biti će i drugih astralnih tijela i stvorenja koja će dolaziti u dodir s njim.

Ponekad astralna tijela velike duša koje žive na višim dimenzijama mogu komunicirati a našim astralnim tijelima. Nakon putovanja onoliko vremena koliko želi, astralno tijelo se vraća fizičkom tijelu dok je budno.

Općenito, astralno tijelo zaboravi što se dogodilo tijekom putovanja jer je pamćenje povezano s fizičkim tijelom. Ali ponekad, prizori mogu biti zapamćeni kroz astralno tijelo čak i nakon što se vrati u fizičko tijelo. Ove zapamćene prizore ljudi smatraju ‘snovima’.

Dr R. Nageswara Rao, vedski astrolog