thoth tarot

Aleister Crowley Thoth tarot

Aleister Crowley (12 Oktobar 1875 – 1 Decembar 1947) bio je britanski okultist, pisac i medij, a najpoznatiji je po svojoj posvećenosti u ezoteričnom i okultnom području. Jedan od njegovih značajnih doprinosa ezoteriji je stvaranje Thoth Tarot špila. Thoth Tarot, također poznat kao Crowley-Harris Thoth Tarot, dizajniran je u suradnji s Lady Friedom Harris, umjetnicom i kolegicom okultisticom.

Suradnja s Lady Friedom Harris (13 August 1877— 11 May 1962)
Thoth Tarot špil je rezultat bliske suradnje između Aleistera Crowleya i Lady Friede Harris. Lady Frieda Harris vodila je zanimljiv život, bila je uključena u razne ezoterične i duhovne aktivnosti te izvrsna umjetnica. Njezin umjetnički doprinos Thoth Tarotu ostavio je trajan utjecaj na svijet tarota i okultizma. Špil se i dalje proučava i koristi od strane praktičara u svrhu divinacije, meditacije i duhovnog istraživanja.Njezin rad bio je dovršen 1943, ali nije bio objavljen sve do 1969.godine, nekoliko godina nakon što su i Crowley i Harris preminuli.
Crowley je sa svoje strane pružio ezoterične i simbolične ideje dok je Harris, uspješna umjetnica, oživjela te koncepte kroz svoje maštovite i živopisne ilustracije.

Simbolika na Thoth tarotu

Thoth Tarot špil poznat je po svojoj bogatoj simbolici i dubokim ezoterijskim vezama. Crowley je crpeći iz svog opsežnog znanja o raznim mističnim tradicijama uključio širok raspon simbola i okultnih elemenata u špil. Karte su dizajnirane za prenošenje složenih duhovnih i magijskih ideja i misterija.
Uključio je i spojio astrološke elemente u Thoth Tarot, pa je tako svaka karta povezana je s određenim astrološkim znakovima, planetima i elementarnim silama dodavši tako još više dubine i složenosti tumačenju karata.
Uz Thoth Tarot špil, Crowley je napisao Knjigu o Thoth-u koja je detaljan vodič što daje uvid u simbolizam i značenja svake karte. Knjiga zadire u filozofske i magijske aspekte špila, nudeći smjernice onima koji traže dublje razumijevanje.
Mnogi su bili protivnici Alaistera Crowleya. Njegova posvećenost okultizmu i ezoteriji  kao i njegov nekonvencionalni stil življenja doveli su do kontroverzi i kritika tijekom njegova života. Neki ljudi vide Thoth Tarot špil kao posticaj za djelovanje mračnih sila, a drugi kao nešto u što se ne može s pouzdanjem vjerovati.
Usprkos kontroverzama oko Crowleya, Thoth Tarot stekao je značajan broj sljedbenika i postao jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih tarot špilova u ezoterijskim krugovima kod tarot majstora i vidovnjaka. Lady Friede Harris i njezina umjetnost oslikavanja Thoth tarota visoko je cijenjena kod osoba sa hipersenzornim darom.

Pogledajte naš prethodni tekst.